madspild
Som jeg tidligere har nævnt i en blog-post, så er jeg frivillig uddeler hos Stop Spild Lokalt. Jeg ser hver uge hvor meget mad vi er nødsaget til at smide ud af frugt, grøntsager, brød og kølevarer. Det er trist at være vidne til alt det madspild, som med små ændringer i den måde levende føde, som frugt og grønt bliver behandlet kan undgås.
FRUGT OG GRØNT ER LEVENDE FØDE
Frugt og grøntsager er levende føde fra jord til mund, hvor vi spiser det råt eller tilbereder maden ved hjælp af varme sammen med krydderier og urter, og derefter nyder vi maden eventuelt sammen med økologisk kylling, fisk eller anden kød.
Madspild begynder allerede hos avlerne af frugt og grøntsager med over produktion og derefter i pakningen og den emballage der bliver benyttet uden tanke, at man arbejder med levende føde. Kartofler, gulerødder og andre rodfrugter kommes i plastposer, som bliver lukket så grøntsagerne ikke kan ånde og dermed begynder forrådnelsesprocessen og madspild. Kål, som spidskål, blomkål og broccoli bliver pakket ind i plast, så den ikke kan ånde og bliver hurtig dårlig med brune og gule pletter og blade. Når specielt broccoli hovedet bliver pakket ind i plast, så kan den ikke ånde længere og bliver hurtig gul og til madspild.
Hvorfor skal agurk pakkes tæt i plast? Den bliver hurtig blød og rådner. Jeg har været med til at pakke besværlig plast af agurker, så agurk og plast kan komme i det rette affald. Avocado, som ligger i et net har længere levetid, holdbarhed end avocadoer, som bliver emballeret i en fin papæske og derefter i en lukket plastpose. Der er lige så megen emballage som skal smides ud til affald – så det kommer til genbrug på rette vis – som mad.
Æbler kommer også i plast poser uden åndehuller. Hvorfor bruger man ikke net til æbler, som appelsiner og citroner? Anden frugt kommer i pap eller plast æsker, hvor noget er så heldig at have et låg med lufthuller. Et eksempel her er to æsker grønne druer i plast æsker og fra samme land, men den ene æske har et låg med lufthuller og den anden æske har fået klisteret et tæt plast låg på. Det er tydeligt at se forskellen, druerne som har fået lufthuller, er stadig grønne og længere holdbarhed. I den anden æske er druerne allerede brune og dermed madspild. Det samme gør sig gældende med indpakningen af jordbær og anden bær og frugt.
BEHANDEL LEVENDE FØDE MED OMTANKE
Et par gange om året er jeg i Californien og det er en fornøjelse og glæde hver gang jeg går ind i supermarkedets grøn afdeling. Her ser jeg næsten ingen emballage af plast. Frugt og grønt er pænt stakket uden emballage. Grøntsager ligger pænt bundet på hylder, hvor der fra tid til anden bliver sprøjtet vandstøv ud over grøntsagerne så det holdes frisk. Her er emballagen hovedsagelig net eller plast æsker med lufthuller i låget. Nogle kartofler og æbler er i plastposer, men der er huller i poserne så frugt og grønt kan ånde. Bladgrønt ligger i plast æsker med åndehuller i låget for længere levetid og holdbarhed fra butik til køleskabet. Her ser man ingen tæt plast indpakning. De små agurker ligger også i æsker med lufthuller ligesom bær. Frugt og grønt prisen er pr. stk. bundt eller vægt.
TAG ANSVAR NÅR DU HANDLER
Når du handler frugt og grøntsager, så tag ansvar for dig selv, din sundhed og miljøet. Kom IKKE grøntsager, som ligger i en tæt plastpose i indkøbskurven, fordærvelsen af grøntsagerne er allerede begyndt, men køb løse grøntsager pr. vægt hvor det er muligt. Lad agurker, kål og andet som er pakket i plast ligge, det er bedre først og fremmest for din egen sundhed men også for miljøet. Så længe vi, som forbruger bliver ved med at købe unødig og usund emballeret frugt og grønt, så er vi også ansvarlig for madspild sammen med avler, producenter, og distributører.
STOP SPILD LOKALT ER FOR ALLE
Stop Spild Lokalt er ikke kun for værdig trængende her i disse krisetider. Alle som kommer til en af de mange oaser rundt i hele landet er med til at stoppe madspild. Alle er velkommende og os, som er frivillige uddeler, er glade for at vi kan uddele grøntsager, frugt, brød og kølevarer til dem som tager tid til at komme til oaserne, så maden ikke skal smides ud.
I helse og glæde
Merethe Shenon